Paralel İthalat Hakkında Merak Edilenler

Paralel İthalat Hakkında Merak Edilenler

Yeni ürün alırken her gün daha fazla kişinin tercih etmeye başladığı ve önemli ölçüde Pazar payı yakalayan Paralel İthalat (Grey) ürünleri hakkında merak edilenleri, soru-cevap formatında hazırladığımız bu makale ile cevaplamaya çalıştık.

Paralel İthalat Cep Telefonu Nedir?

Her sektörde olduğu gibi cep telefonu sektöründe de, üretici firmalarının belirlediği distribütör (ana dağıtıcı) firmalar haricinde, Yurtdışı patentli ürünleri ithal etme hakkı gerekli koşullar yerine getirildiği ve ilgili Bakanlık'lardan izinler alındığı takdirde herkese verilmektedir. İthalat yapma izni alan firmaların ithalatını yapıp arz ettiği telefonlar Paralel İthalat (Grey) olarak adlandırılır.

Paralel İthalat yolu ile gelen ürünler orijinal midir?

Cep telefonu ithalatında aranılan koşullardan en önemlisi ithal edilen ürünlerin Samsung, LG, Apple gibi üretici firmalar tarafından onaylı olmasıdır ve bu durum her ithalat için T.C. Gümrük Bakanlığı yetkilileri tarafından kontrol edilip onaylanmaktadır.Replika olarak adlandırılan kopya ürünlerin ithalatı ve satışı yasal değildir, bu ürünleri kesinlikle paralel ithalat ürünler ile karıştırmamanız gerekir. Sonuç olarak ithal edilen ürünler tamamı ile resmi ve %100 orijinal ürünlerdir.

İthalat yolu ile gelen ve kaydedilen ürünler bir süre sonra "Kayıt Dışı" olur mu yani iletişime kapanır mı?

İthalat yolu ile kaydedilen ürünler, BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) tarafından kayıt altına alınmış ve tüm vergileri ödenmiş faturalı ürünlerdir. İlerleyen zaman içerisinde "Kayıt Dışı" kalması ve iletişime kapanması mümkün değildir.

Paralel İthalat ürünler ile Distribütör ürünleri arasında özellik farkı bulunuyor mu?

Daha önce de belirttiğimiz gibi Ürünlerin tamamı ile resmi ve üretici onaylıdır. Bu ürünler stok durumlarına göre Asya veya Avrupa ülkelerindeki "distribütör" firmalardan tedarik edilmiş ürünlerdir. Özellik,görünüş ve içerik olarak hiçbir fark bulunmamaktadır.
Son dönemde üreticiler aynı isme sahip farklı model kodları olan ürünleri pazara sundular. Model kodlarına göre ürünlerde özellik farklı donanım özelliklerini tercih eden üreticilerin başında Samsung gelmektedir. Bu duruma örnek olarak Note 3 modelini ele alırsak ; Türkiye için üretilen N9000Q modeli ve aynı model ismi ile pazara sunulan N9005 modeli arasında ciddi donanım ve performans farklılıkları olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak akıllı cep telefonu alırken ürün ismi ile beraber model kodlarını da araştırmanızı ve ihtiyacınıza uygun olan ürünü tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Paralel İthalat ürünler ile Distribütör ürünleri arasında yazılım farkı bulunuyor mu?

Farklı ülkelere pazarlanan ürünler genel olarak farklı ülke kodlarına sahip yazılımlar ile üretiliyor. Samsung gibi ülke kodlarına göre yazılım güncellemesi çıkaran üretici firmaların güncellemeleri, kullandığınız ürünün ülke koduna göre bazen daha erken bazen de daha geç yayınlanmaktadır.
Örnek olarak, LG son zamanların popüler ürünü G3 modelinin Türkiye versiyonunda radyo özelliği olmadan pazara sundu. LG G3 donanım olarak radyo özelliğini desteklediği için farklı yazılım versiyonu yükleyerek bu opsiyona sahip olabiliyorsunuz.
Sonuç olarak ülke kodlarına göre yazılım ile kısıtlanmış özelliklere, farklı bir ülkeye ait yazılım sürümü yükleyerek sahip olabilirsiniz.
Aynı zamanda ihtiyacınız olan güncellemeleri, sitemizdeki Yazılım Destek bölümden indirebilirsiniz. Bu bölümde bulamadığınız resmi (offical) güncellemeler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.  İletişim Bilgileri

Paralel İthalat ürünler ile Distribütör ürünleri arasında kutu içeriği farkı bulunuyor mu?

Üretici firmalar, belirledikleri bölgelerde satışlarını arttırmak adına dönemsel olarak özel kampanyalı ürünler hazırlamaktadırlar. Kampanyalı ürünleri aldığınızda kutunun içinden farklı marka bir kulaklık (ör : Beats), masaüstü şarj kiti veya özel bir kılıf gibi ekstra aksesuarlar çıkabiliyor. Aksesuar kampanyaları, ürünlerin grey veya distribütör ithalatı olmasından ziyade üreticinin kampanyanın uyguladığı bölgeye göre değişkenlik göstermektedir.
Son olarak paralel ithalat yolu ile gelmiş telefonların kutusundan (ithal edildiği ülkeye göre değişiyor) ülkemiz prizlerine uygun olmayan 3 çıkışlı şarj başlıkları çıkabiliyor. Orijinal olan bu başlıkların Türkiye'de kullanılmasını sağlayan çevirici aparat da satıcı firmalar tarafından ürün ile beraber gönderilmektedir. Bu konuda bir talebiniz olduğunda ürünü aldığınız yer ile iletişime geçiniz.

Paralel İthalat ile Distribütör ürünlerinin garanti şartları farklı mıdır?

Garanti süresi ve koşulları kanun ve yönetmelikler ile belirlenmiştir ve herhangi bir firmanın inisiyatifine göre değişkenlik gösterememektedir. İthalatçı, satıcı ve tüketiciler, telefonun ithalatının nasıl yapıldığı farketmeksizin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile belirlenen kurallardan sorumlulardır. Buna göre cep telefonları için garanti süresi 2 (iki) yıldır ve ürün aldığınız firma ile tüm anlaşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri'ne başvurabilirsiniz.

Paralel ithalat garantili aldığım telefonumu üretici servisine götürdüğümde hizmet alabilir miyim?

Üretici servisleri, Türkiye merkezleri tarafından ithal edilmemiş ürünlere hizmet vermemektedirler. Hatta bazı durumlarda "Ürününüz yasal değil", "Bu ürünün burada olmaması gerekiyor nasıl aldınız?" gibi tüketicileri çileden çıkaran açıklama ve sorular duyabilirsiniz. Türkiye hariç Dünya'nın her yerinde üretici servisleri tarafından ücretsiz onarım yaptırabileceğiniz halde bu açıklamalar ile hizmet vermemelerinin asıl nedeninin grey ve distribütör firmalar arasındaki pazar payı rekabeti olduğunu düşünüyoruz.
Sonuç olarak üretici firmaların Türkiye'de bulunan servisleri paralel ithalat ürünlere hizmet vermemektedirler.

Bu ürünler arasındaki fiyat farkının sebebi nedir?

Distribütör firmaların satış fiyatları üreticiler tarafından belirlenmekte ve farklı fiyatla ile satışa sunulmasına izin verilmemektedir. İthalat yapan firmaların bu konuda hiçbir mecburiyetleri olmadığı için istedikleri kadar kar marjlarını düşürüp satış yapabiliyorlar. Bu durum doğal olarak ciddi fiyat farklılıklarına sebep olabiliyor.

Paralel ithalat ürün alırken nelere dikkat etmeliyim?

Ürünlerin aynı ve fiyatları arasında önemli derecede fark olduğunu belirttik.
Kargo sistemin son yıllarda hız ve güven açısından oldukça gelişme göstermesi, paralel ithalat ile distribütör ürünleri arasındaki yaygın servis ağı dezavantajının önemini azaltmış durumda.
Paralel ithalat ürün alırken, sizin tercihleriniz arasında karar vermeniz gereken ilk konu telefonunuz bozulduğu zaman hizmet alacağınız firmayı tercih etmek oluyor.
Diğer önemli tercih kriteri ise, tüketiciler her ne kadar 6502 sayılı kanun ile korunuyor olsa da , kazanılan hakların tahsil edilmesi için kurumların aktif olması gerekiyor. Bu nedenle alım yaparken satıcı, ithalatçı ve farklı ise satış sonrası hizmet veren firmanın marka değerlerini ve referanslarını incelemenizi özellikle tavsiye ederiz.